Zorginstellingen niet brandveilig!

Zorginstellingen niet brandveilig!

5 april 2007: 90% van de zorginstellingen voldoet niet aan de brandveiligheidseisen, zo blijkt uit onderzoek van het College Bouw Zorginstellingen.

Aanleiding voor het onderzoek van het CBZ naar de brandveiligheid in zorginstellingen is de Schipholbrand in 2005. Het gaat om een eerste verkennende risico-inventarisatie. 

Tekortkomingen.


Het CBZ constateert dat in zorginstellingen vaak zaken als brandwerende scheidingswandjes en deurdrangers op deuren van beddenkamers ontbreken. Met deze maatregelen kan een brand zich minder snel verspreiden. 

Ook merkt de technische dienst veel bouwkundige of installatietechnische gebreken niet op. 

Het CBZ noemt ook de personeelsbezetting 's nachts een aandachtspunt. Bij de helft van de instellingen, is het niet aannemelijk dat het personeel bij een brandmelding binnen twee minuten ter plekke is. Ook zouden zij vervolgens niet binnen twee minuten de kamer kunnen ontruimen. Dit zijn normen van de brandweer.

Volgend onderzoek.


De ziekenhuizen, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en verpleging en verzorging zijn de eerste sectoren die zijn onderzocht. Van de ongeveer 2400 zorginstellingen deden 65 instellingen mee aan de enquête. Tien instellingen zijn bezocht.

Bij een volgend onderzoek worden ook internaten voor schipperskinderen en instellingen voor jeugdzorg meegenomen. Deze verkenning wordt voor 1 juli 2007 verwacht. 

Videofilm RTL nieuws over brandveiligheid zorginstellingen.

LET OP! bij het starten van de videofilm kan het zijn dat u eerst een reclameboodschap krijgt te zien alvorens de videofilm van het rtl nieuws start.

Bijlagen

  Rapport Brandveiligheid in de zorgsectoren (371,60 KB)