TV voortaan met brandvertragende omkasting

De Europese Commissie heeft besloten dat alle in Europa verkochte televisies vanaf 2010 een onbrandbare kast moeten hebben. Jaarlijks zouden in Europa volgens conservatieve schattingen 200 doden en 2000 gewonden vallen door branden die ontstaan in televisies.

De Europese Commissie nam het besluit vorige week, nadat het NIFV jarenlang intensief had gelobbyd om het besluit erdoor te krijgen. Het instituut toonde aan dat televisies met een brandbare kast bijdragen aan razendsnelle uitbreiding van een beginnende brand. De brandbaarheid van een televisie staat gelijk aan de brandbaarheid van 5 liter benzine, aldus het NIFV.

Eerdere studies toonden aan dat het toevoegen van een brandvertrager aan de kunststof omkasting geen nadelige gevolgen heeft voor het recyclen. Ook bij veroudering van de tv zou het brandvertragend middel geen schade opleveren.

De maatregel zal bijdragen aan de daling van het aantal slachtoffers door woningbranden, voorspelt het instituut, dat kennis vergaart voor de brandweer en andere hulpverleningsdiensten in Nederland.

TV Brand