Hoe brandveilig is jouw huis?

Doe de brandtest.

Allerlei apparaten maken ons leven een stuk gemakkelijker. Het gebruik ervan neemt daarom nog steeds toe. En dus ook het risico dat er iets fout mee kan gaan. In dat geval is brand misschien wel het ergste wat u kan overkomen. Middels de brandtest kunt u testen hoe het gesteld is met de brandveiligheid van de aanwezige elektrische apparatuur in huis. Hoe wordt er met de apparaten omgegaan? Zijn de apparaten voldoende stofvrij gemaakt en gereinigd? Is er voldoende afstand tussen halogeenlampen en brandbaar materiaal? Hoe(veel) apparatuur is aangesloten op een stekkerdoos? Wordt de magnetron en/of oven op de juiste manier gebruikt?

Controleer uw huis.

In minder dan 5 minuten tijd kan een beginnend brandje zich uitbreiden tot een grote uitslaande brand. Veel mensen doen er weinig aan om hun huis veilig te maken. Ze weten niet hoe ze dat moeten doen of ze hebben er gewoon geen zin in. Toch is het vrij simpel om met een paar maatregelen je huis veel veiliger te maken.

Wat te doen bij brand?

Een aantal producten is bijzonder handig om in huis te hebben zodat je snel in kunt grijpen als er brand ontstaat.

Een rookmelder zorgt ervoor dat je niet in je slaap overvallen wordt door brand. Zijn er geen vluchtwegen dicht bij je kamer, en woon je op de eerste of tweede verdieping? Dan kun je een touwladder aanschaffen om door het raam te kunnen vluchten. Brandblussers voor thuis zijn er in drie varianten: poederblussers, kooldioxideblussers en sproeischuimblussers. Van de drie is de sproeischuimblusser in de meeste gevallen aan te raden: deze blusser is geschikt voor bijna alle brandgevaarlijke situaties in en rond je huis.

Als iemand in brand staat, moet je zorgen dat het vuur geen zuurstof meer krijgt. Je kunt een persoon die in brand staat op de grond leggen en heen en weer rollen. Ook een blusdeken om de persoon heen slaan dooft het vuur. Tevens is de blusdeken te gebruiken voor kleine beginnende brandjes zoals vlam in de pan en een brandende frituurpan. Vergeet echter nooit bij vlam in de pan of het blussen van een frituurpan met een blusdeken de energietoevoer te stoppen.

Let op!

Probeer branden die ontstaan zijn door elektriciteit nooit te blussen met water. Ook oververhit vet en oververhitte olie kun je niet met water blussen.

 

Bijlagen

  Film Kerstboombrand in woonkamer (23,24 MB)