1.900 bezoeken aan EHBO na wespensteek

1.900 bezoeken aan Eerste Hulp na een wespensteek

Vooral de tweede helft van de zomer kunnen we ze weer verwachten: wespen. Wespen kunnen gemeen steken. De meeste steken zijn niet ernstig en eenvoudig zelf te behandelen. Toch komen er elk jaar 1.900 mensen op de Eerste Hulp terecht na een wespensteek.

Ruim een derde van deze slachtoffers is gestoken op gemene plekken zoals het hoofd, de hals of de nek. Vaak gaat het om een steek in het aangezicht of de hals. 7% is gestoken op gevaarlijke plekken als de mondholte en de tong. Ook komen steken in de schouder, arm of hand veel voor. 41% van de slachtoffers heeft een allergische reactie. Zo’n 13% van de slachtoffers wordt behandeld aan meerdere wespensteken in meerdere lichaamsdelen.

Driekwart van de slachtoffers is ouder dan 24 jaar. De helft van de slachtoffers is tussen de 25 en 55 jaar, ruim één op de tien is jonger dan 15 jaar. 9% van de slachtoffers wordt na behandeling op een Eerste Hulpafdeling opgenomen in het ziekenhuis. 88% van hen is boven de 24 jaar.

Het algemeen geldende advies bij aanwezigheid van wespen is vooral rustig blijven en bij iedere te nemen hap of slok opletten of daar geen wesp zit.